Udar mózgu nie posiada żadnych granic wiekowych i może dotknąć wszystkich osób. U dzieci i młodzieży od 2-19 lat głównymi przyczynami udaru mózgu może być zator i zakrzep oraz uszkodzenie powodujące rozwarstwienie ścian tętnic szyjnych i kręgowych.

Młoda grupa ludzi bardziej narażona jest na udar mózgu z powodu wad serca, wyżej wspomnianych rozwarstwień tętnic oraz zaburzeń krzepnięcia niż osoby starsze, których zdecydowanym czynnikiem wywołującym jest miażdżyca tętnic. Należy zwrócic uwagę, że ryzyko wystąpienia udaru mózgu wzrasta gwałtownie po 55 roku życia i osiąga swe epicentrum w 70 roku życia.

Większość tych przypadków wynika ze zmian miażdżycowych, które wywołują zwężenie lub niedrożność tętnic kręgowych i/lub szyjnych.

Wymienione powyższe czynniki wywołujące udar mózgu są tylko przysłowiową „kroplą w morzu” wszystkich determinantów takich jak:

• Mikroangiopatia (uszkodzenie drobnych naczyń krwionośnych)
  • Choroby serca (choroba niedokrwienna)
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Miażdżyca
  • Choroba niedokrwienna serca
  • Migotanie przedsionków
  • Zapalenie tętnicy skroniowej
  • Angiopatia amyloidowa (uszkodzenie naczyń w wyniku skrobiawicy)

Badania dowiodły, że podwyższonym ryzykiem dotknięcia udarem mózgu zagrożone są osoby, które sięgają po substancje psychoaktywne. Natomiast w kwestii płci, udar występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Stosunek wiek/płeć wygląda następująco:

• <18 - częściej chorują mężczyźni
  • 18 – 45 - częściej chorują kobiety
  • 45 – 70 - częściej chorują mężczyźni
  • >70 - prawdopodobieństwo wyrównuje się

Trzeba zaznaczyć, że kobiety żyją dłużej od mężczyzn, a większa zapadalność na udar mózgu występuje w okresie późnym, więc ostateczny bilans jest z przewagą dla kobiet.