Stowarzyszenie Udarowcy – Liczy się Wsparcie to jedna z dwóch organizacji pozarządowych w kraju zajmujących się edukacją z zakresu profilaktyki pierwotnej i wtórnej udarów mózgu. Szerzymy szeroko pojętą edukacją społeczeństwa w zakresie czynników ryzyka, rozpoznawania objawów oraz możliwości leczenia jakie występują po ogniskowych uszkodzeniach mózgu. Nasza organizacja rozpoczęła również rehabilitację ruchową oraz logopedyczną dla pacjentów dotkniętych udarem mózgu.

logo2

Stowarzyszenie zostało założone 21 września 2012 roku. W przeciągu niespełna dwóch lat może pochwalić się licznymi działaniami na rzecz walki z udarem mózgu. Do najważniejszych wydarzeń zaliczyć można między innymi: Organizacja obchodów z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu w 10 miastach w Polsce, Akcja „ Tramwaj Udarowy 2012” – zabytkowy tramwaj kursujący po ulicach Bydgoszczy przeprowadzając konsultacje lekarskie i psychologiczne, liczne konferencje ukierunkowane na dziennikarzy medycznych tj. Konferencji w PAP w Warszawie dla dziennikarzy medycznych - „Konferencja Zapobiegamy Udarom – Prolog 2012”, Konferencja w Bydgoszczy „Udar Mózgu – sytuacja w województwie kujawsko-pomorskim, Szkolenie z zakresu wiedzy o udarze mózgu – Lublin 2013. Jesteśmy również twórcą dwudniowej Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej Udar Mózgu – To nie Wyrok 2013 rok. Organizowaliśmy również przejazd rowerowy liczący ponad 400 uczestników z okazji Europejskiego Dnia Profilaktyki Udarowej 2014. Honorowymi członkami Stowarzyszenia Udarowcy – Liczy się wsparcie są: Pan Andrzej Zaorski oraz Bogusław Kaczyński.

Stowarzyszenie współpracuje z Kujawsko-Pomorskim Centrum Pulmonologii w Bydgoszczy oraz Szpitalem Uniwersyteckim nr 2 im. dr. Jana Biziela.