6 września 2013 roku w Bydgoszczy odbyła się Interdyscyplinarna Ogólnopolska Konferencja i Warsztaty pod hasłem „Udar mózgu – to nie wyrok!”.

konferencja udarowcy002

konferencja udarowcy027Organizatorem konferencji było Stowarzyszenie „Udarowcy – liczy się wsparcie” oraz Dział Promocji i Informcji CM UMK a jednym z partnerów konferencji była firma Valeant oraz Bristol-Myers Squibb.
Na konferencji zarejestrowało się ok. 180 osób. Oprócz specjalistów zajmujących się prewencją i leczeniem udarów oraz rehabilitacją, w gronie uczestników pojawiło się wielu studentów kierunków medycznych, a także pacjentów po udarze i ich rodzin.

konferencja udarowcy087Wśród prelegentów udało się zgromadzić tak znakomite nazwiska ze świata kardiologii i neurologii jak Prof. Barbara Cybulska, Prof. Anna Członkowska, Prof. Alina Borkowska, czy Prof. Grzegorz Grześk. Obecni byli także konsultanci wojewódzcy w dziedzinie neurologii i rehabilitacji. Program konferencji był bardzo przekrojowy, a konferencja była okazją do spojrzenia na udar mózgu jako problem globalny dotyczący zarówno pacjenta trafiającego do internisty, kardiologa, neurologa, czy rehabilitanta. Wspólne działanie specjalistów z ww. dziedzin daje nadzieję na poprawę sytuacji w zakresie prewencji i nowoczesnego leczenia pacjentów po udarze.

Pozostałe zdjęcia z tego wydarzenia znajdują się w Naszej galerii. Zapraszamy do ich obejrzenia - proszę kliknąć w odnośnik poniżej.

Konferencja Udar Mózgu - To nie wyrok